
איך מְנִיעִים התחדשות עירונית בבניין שלי? מתחילים.
ממשיכים לעשות זום-אין לשלבי ההתחדשות העירונית יחד עם פעולות אופרטיביות יעילות, וטיפים שיעזרו לכם לקדם התחדשות עירונית בבניין שלכם.
בפוסטים הקודמים ראינו מה הרוב הדרוש כדי להניע תהליך התחדשות עירונית (ואת ההבדלים ברוב הנדרש לפרויקטיי פינוי-בינוי ותמ"א 38/חלופת שקד*), מה תפקידי נציגות הדיירים ואיך בוחרים אותה.
הפעם נראה למה צריך עו"ד שילווה אתכם בתהליך התחדשות עירונית בבניין שלכם, מה כדאי לבחון בבחירת עורך הדין, באיזה שלב מומלץ לצרף את עוה"ד לתהליך מה תפקידו ומי משלם את שכר טרחת עוה"ד.
*מה בכלל ההבדלים בין פינוי-בינוי לתמ"א 38 וחלופת שקד? פוסט מס' 14.
למה צריך עורך דין?
התחדשות עירונית היא החלטה ברוכה המובילה איתה חידוש, שגשוג וביטחון.
עם זאת, זו עסקה על הבית שלכם.
כדאי וחשוב לדיירים לעשות את הבדיקות הנדרשות לפני, להתייעץ עם מומחים בתחום, לשמוע ביקורות מחברים, שכנים ומשפחה שהתנסו בתהליך ולקבל המלצות.
אלא שכל הידע החשוב שנצבר לא מספיק כדי לקבל את התמונה המלאה ולהכיר את הפרטים הרבים שיש ליתן עליהם את הדעת בעסקת התחדשות עירונית.
בשביל לשמור על הזכויות שלכם לאורך כל התהליך, מצטיידים בעו"ד שמתמחה בתחום, מנוסה בפרקטיקה, מכיר את החידושים בשוק, יודע לעגן את הזכויות שלכם במנגנונים יעילים ובטוחים, ובעל כישורים לעשות את החיבורים הנדרשים בין בעלי הדירות לבין עצמם, ובין היזם.
עוה"ד ילווה אתכם בפרויקט למשך השנים. תבחרו עו"ד שאתם מרגישים חיבור אליו. אחד שאכפת לו מכם ומבין אתכם. שאתם סומכים עליו. שיהיה קשוב לצרכים שלכם, זמין עבורכם, שתרגישו בנוח לפנות אליו בכל עניין ובזמן שתצטרכו. שיהיה שם עבורכם.
תפקידי עורך-דין בעלי הדירות
- ליווי וסיוע לבעלי הדירות בבחירת מפקח הנדסי ויועצים נוספים לפרויקט.
- השתתפות באסיפות דיירים.
- גיבוש הפנייה ליזמים וקביעת קריטריונים לבחירת היזם מתאים.
- משא ומתן על חתימת הסכם עם יזמים למיקסום תמורות, קבלת ערבויות וביטחונות וכן קביעת לוחות זמנים.
- השוואה בין ההצעות שמתקבלות מהיזמים, ליווי תהליך בחירת היזם והתקשרות חוזית איתו.
- החזקה ושחרור ערבויות היזם בנאמנות לאורך התקדמות ביצוע הפרויקט.
- עדכון בעלי הדירות על קצב התקדמות הפרויקט, בקרה על עמידת היזם בהוראות ההסכם וטיפול בבעיות משפטיות בפרויקט ככל שייעלו.
- פיקוח וליווי משפטי של רישום זכויות בעלי הדירות בפנקס המקרקעין.
מתי כדאי לבחור?
תהליך התחדשות עירונית משפיע על אחד הדברים המהותיים ביותר בחיים שלנו, הבית. התהליך מכיל פרטים רבים ונוגע במגוון תחומים שישפיעו על החיים של בעלי הדירות בהווה ובעתיד בקבלת הדירה החדשה.
כדי לשמור על האינטרסים והזכויות שלכם בעלי הדירות, ולהימנע מִפָאוּלִים שיכולים לפגוע למשל בתמורות או בלוחות הזמנים, מומלץ לבחור ולמנות עורך דין שייצג את בעלי הדירות החל מהרגע הראשון שהתקבלה ההחלטה לחדש את הבניין ובטרם חתימה על הסכם של מעורבים בתהליך ההתחדשות העירונית.
מה כדאי לבחון?
במהלך הפגישה מומלץ לבחון את הנקודות הבאות בהקשר לעורך הדין:
- ניסיון בליווי פרויקטים של התחדשות עירונית, פירוט דוגמאות ודיירים ממליצים.
- פירוט סל השירותים שנותן עורך הדין (השתתפות באספות בעלי הדירות, סיוע במינוי הנציגות, משא ומתן על חוזה יזם, הנחיות והמלצות לבעלי הדירות, החזקת הערבויות וייפויי הכוח, ליווי בעלי הדירות בתהליך התכנוני), ועד איזה שלב בפרויקט יינתן הליווי המשפטי (אכלוס הדירות, רישום זכויות בעלי הדירות ועוד).
- זהות נותני השירותים הישירים – משרדי עורכי דין גדולים ובינוניים מעסיקים עורכי דין רבים. כדאי לוודא מי עורך הדין שיעמוד בקשר עם בעלי הדירות ויהיה זמין עבורם.
- כישורים חברתיים – גורם הכרחי להצלחת פרויקט התחדשות עירונית הוא היכולת של עוה"ד לחבר ולייצר הסכמות בין בעלי הדירות ולתווך ביעילות בין בעלי הדירות ליזם. תבחרו עוה"ד מֶענְטְשׁ שיהיה סבלני, אדיב ונגיש עבורכם. ת'כלס, אתם עושים יחד דרך ארוכה.
טיפ: יש עורך דין שמציע מעבר? שווה לרשום את הערך המוסף.
איך בוחרים?
נציגות הדיירים שנבחרה* תפנה לעורכי דין, בעלי ניסיון ומומחיות בתחום המקרקעין בכלל, ובייצוג בעלי דירות בהתחדשות עירונית בפרט. לצורך איתור עורכי הדין – כדאי לבקש המלצות מחברים, שכנים ובעלי דירות בפרויקטים פעילים.
חברי הנציגות ייפגשו עם כל אחד מעורכי הדין הפוטנציאליים כדי לבחון התאמה. בתום המפגשים חברי הנציגות יבחרו את עורך הדין שירצו שילווה ויוביל אותם לאורך כל שלבי הביצוע עוד למסירת המפתח לדירה החדשה ורישומה על שמם.
*מה תפקיד נציגות הדיירים וכיצד היא נבחרת? פוסטים 19-18.
מי משלם?
ההתקשרות בין בעלי הדירות לבין עורך הדין תעוגן בהסכם כתוב ומפורט אשר יכלול את תפקידי עורך הדין, את גובה שכר הטרחה ואת אבני הדרך לתשלום.
היזם שיבחר על ידי נציגות הדיירים יישא במלוא עלות שכר טרחת עוה"ד המייצג את בעלי הדירות.
טיפ נוסף לבחירת עוה"ד – מומלץ לשים לב שאבני הדרך לתשלום שכר טרחת עוה"ד יתפרשו על פני תקופת הפרויקט באופן יחסי, כך שישמרו על מחויבות עוה"ד להצלחת התהליך עד למסירת מפתח ורישום הבית החדש על שמכם.
באופן כללי – בעלי הדירות לא נדרשים להוציא כסף מכיסם על תהליך ההתחדשות העירונית (למעט אם ירצו לשדרג קומה, מפרט וכדומה ויעשו זאת מול היזם).
בעלי דירות בבניין ישן?
מעוניינים להניע התחדשות עירונית בבניין שלכם ויש לכם מלא שאלות בנושא?
בואו לשתות איתנו קפה ללא התחייבות
אנו מלווים ומייצגים מאות דיירים החל משלב הרעיון ועד לקבלת מפתח.
נשמח לסייע. צרו איתנו קשר office@gottlibfirm.com
המידע לעיל מהווה מידע ראשוני בלבד ואין הוא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואין באמור לעיל בכדי להוות המלצה לנקיטת הליכים ו/או להימנעות מהם. מומלץ להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר כל ספק, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד.